Logo DeRodeStoof

Recept Week 5 - 9 mei 2017: Salade met gegrilde peer - Stoofpot van kip met bier - Heerlijke en snelle crumble met aardbei en rabarber en vanilleroomijs

Salade met gegrilde peer

Ingrediënten 4 personen

  • 2 peren, elk in 8 plakken gesneden en klokhuis verwijderd
  • zakje rucola (ong 150 gr)
  • 150 gr fetakaas, verkruimeld
  • 125gr griekse youghurt
  • 125gr mayonaise
  • Een scheutje room
  • Vloeibare honing (maar smaak)
  • 1 eetlepel mosterd
  • Peper/zout

Bereiding

  • Verwarm een grillpan voor (of electrische vleesgrill),  en grill hierin de partjes peer aan beide kanten bruin.
  • Voor de dressing : vermeng de youghurt de mayonaise de mosterd de room tot een licht vloeibare saus en kruid af met zout en peper
  • Schik op de rucolasalade partjes gegrilde peer + stukjes fetakaas.
  • Werk de salade af met de dressing.

Tip
Strooi wat geroosterde pijnboompitjes over de salade met gegrilde peer.
In noten seizoen kan je ook gehakte okernoot gebruiken om over de salade te strooien

Stoofpot van kip met bier

Ingrediënten 4 personen

  • 4 kippenbouten   
  • uien 3  
  • bier (blond, bv. Leffe)
  • spekblokjes 80   g
  • peperkoek 2   sneetjes
  • mosterd 1   el
  • tijm 1   takje
  • laurierblaadjes 2  
  • boter 50   g
  • bloem 1   el
  • peper  
  • zout
  • 250gr champignons

Bereiding

Bestrooi de kip met de bloem. Bak ze bruin in de helft van de boter en haal ze uit de pan.
Snipper de uien grof. Fruit ze in de rest van de boter samen met de spekblokjes. Leg er de kip op. Blus met het bier en voeg tijm en laurier toe.
Besmeer de sneetjes peperkoek met de mosterd en leg ze bovenop de kip. Laat anderhalf uur afgedekt op een zacht vuurtje stoven. Schep af en toe om.
Snij de champignons in plakjes en voeg ze ook toe.
Saus afwerken en opdienen

Heerlijke en snelle crumble met aardbei en rabarber en vanilleroomijs

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 stengels rabarber
  • 150 g aardbeien
  • 2 el honing
  • 75 g boter (op kamertemperatuur) ongezouten
  • 75 g bloem
  • 30 g suiker
  • Vanilleroomijs

Bereiding

Was de rabarberstengels. Spoel de aardbeien voorzichtig. Snij beiden in stukjes. Meng met honing en strooi wat bloemsuiker over de rabarber.
Meng alles voor het deeg tot een zanderige massa. Voeg eventueel wat meer bloem toe, als het niet zanderig genoeg is.
Deeg: neem de suiker en de bloem en voeg de zachte boter toe en meng alles met de hand
Verdeel het fruit over kleine potjes of één grote schaal. Verdeel het deeg over het fruit.
Bak 20 à 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C of tot het deeg mooi goudbruin is.
Serveer lauwwarm met een bolletje ijs, wat room of yoghurt.

4 kippenbouten    
uien 3   
bier (blond, bv. Leffe)
spekblokjes 80   g
peperkoek 2   sneetjes
mosterd 1   el
tijm 1   takje
laurierblaadjes 2   
boter 50   g
bloem 1   el
peper   
zout
250gr champignons